Optredens tijdens Coronacrisis - Rotterdamse zanger blijft zingen voor ouderen!

zanger, optreden, buiten, corona, crisis, zuid holland, hugo, franks

Muziek tijdens de Coronacrisis: de Rotterdamse zanger en entertainer Hugo Franks brengt hartverwarmende en muzikale momenten bij ouderen en senioren.

Muziek is emotie, muziek verbind... en juist nu, in deze bizarre tijd, is dat zo hard nodig. Aan het woord is de Rotterdamse muzikant, zanger en ondernemer Hugo Franks. "Dit is de meest bizarre tijd in de ruim 30 jarig dat ik in dit vak zit" verteld de 52 jarige entertainer na een optreden bij een zorginstelling. Normaal gesproken is zijn agenda gevuld met zo'n kleine 280 shows en optredens per jaar. Hugo Franks verzorgd vooral optredens voor bedrijfsevents, bruiloften, privé party's, casino's, cruiseschepen, horeca, hotels en resorts in binnen- en buitenland. "Het is zo onvoorstelbaar wat er gebeurd, ik ben begin Maart voor een optreden vertrokken naar Bonaire. Eigenlijk was er nog niet veel aan de hand. Maar tijdens mijn verblijf bereikte mij het slechte nieuws... Nederland ging in een lockdown".

"Binnen no-time werden de boekingen geannuleerd. Het jaar was zo goed begonnen en de verwachtingen waren hoog. En dan van het een op het andere moment was mijn goed gevulde agenda helemaal leeg". Voor Hugo Franks begint in april altijd het vaarseizoen van de riviercruises waar hij in de periode van april t/m oktober gemiddeld zo'n 4 keer per week op verschillende schepen optreed. "Daar zat ik dan, onder de Caribische zon op Bonaire, alleen maar e-mails te lezen van annuleringen. "Ik had maar één vraag: wat nu...?"

HET MOOISTE VAK TER WERELD!

Naast de 'feesten en partijen' verzorgt Hugo Franks ook seniorenprogramma's voor zorginstellingen, seniorenflats en verpleeghuizen. Dit is zo'n 60% van zijn werk. "Het is prachtig om te zien hoe deze mensen genieten van de optredens die ik mag verzorgen". Met het juiste repertoire weet Hugo zijn publiek te raken. En dat gebeurd zeker niet alleen maar met hele oude (Nederlandse) liedjes. Hij brengt ook het geliefde repertoire uit de jaren '50 en '60 van o.a. Frank Sinatra, Dean Martin e.v.a. Van een gezellige polonaise tot prachtige luisterliedjes, alles komt aan bod. "Het is onroerend om te zien dat er soms wonderlijke dingen gebeuren. Laatst was er bij een optreden een mevrouw die eigenlijk niet meer reageert op de dingen die om haar heen gebeuren en vrijwel de hele dag voor zich uit zit te staren... Bij aanvang van mijn optreden zie ik een lach op haar gezicht komen en begint ze mee te bewegen op de stevige rock 'n roll song Blue Suede Shoes". 

Hugo heeft het zelf van dichtbij meegemaakt. Zijn moeder verbleef 4 jaar lang, dementerend, in een zorginstelling. "Een gesprek voeren met haar was niet mogelijk. Als ze je aankeek dan had je het gevoel dat ze dwars door je heen keek. Maar als ik er was om een optreden te geven, zat ze altijd steevast vooraan en zong echt alles mee". "En geloof me, ik stond altijd op te letten en de tekst (ook Engelstalig) klopte woord voor woord!"

Ik weet dus verdraaid goed wat er speelt binnen de zorginstellingen. 

Wanneer je na afloop van een optreden zoveel hartverwarmende reacties mag ontvangen en dat de mensen je zo waarderen, dan realiseer ik me telkens weer dat ik het mooiste vak ter wereld heb!


EMOTIONEEL EN AANGRIJPEND

Toen ook de zorginstellingen dicht gingen i.v.m. het Corona-virus was het voor Hugo duidelijk: hoe dan ook wilde hij toch dat kleine stukje plezier blijven brengen. "Het is hartverscheurend om de mensen te zien die al weken lang geen bezoek krijgen, ze zien geen familie, kinderen, kleinkinderen..." Velen mogen niet van hun kamer af, ze zitten 'gevangen' in hun eigen wereldje. Er zijn bewoners die het begrijpen, die weten wat er aan de hand is... maar er zijn er vele die het niet begrijpen en zich afvragen waarom er niemand op bezoek komt. Ze zien dagelijks het zorgpersoneel in beschermende kleding, alles is anders. Wandelingetjes, uitstapjes, gezellig een hapje eten met elkaar of met familie in de (zorg)restaurants, het kan allemaal niet.
Voor Hugo Franks werd meteen duidelijk: juist nu moet er wat gebeuren en gedaan worden voor deze ouderen. "Zoals veel van mijn gewaardeerde collega's ben ik direct begonnen met het geven van buiten optredens". Het lijkt wel alsof we elkaar aanvoelden. Het doet mij goed om te zien dat er in het land zoveel artiesten zijn die voor onze 'gouden generatie' dit stukje plezier komen brengen. "Voor mijzelf is het ongelooflijk mooi en soms ook erg emotioneel. Als je in de tuin of op straat staat te zingen en je ziet de mensen, helemaal alleen, in hun kamer... en op het moment dat ik ga zingen staan ze met hun armen in de lucht mee te zwaaien of ze maken zelfs een dansje, geloof me... dan doet dat wat met je".

Dat zijn van die momenten dan sta ik zelf met een brok in me keel. 

optreden, corona, crisis, zanger, buitenoptreden, hugo, franks, rotterdam

SCHANDALIG EN ONGELOOFLIJK TOCH??

Ook aan mij wordt vaak gevraagd hoe ik de toekomst zie. Ik kan er, net als iedereen, niks van zeggen. Uiteraard hoop ik ook dat we snel versoepeling krijgen van de maatregelen. Zeker voor de ondernemers, horeca en alle beroepsgroepen die nu zo zwaar getroffen worden. Dat het personeel in de zorg en ziekenhuizen weer hun 'gewone' werk kunnen doen. Bedenk wel dat veel bedrijven (groot en klein) in zwaar weer zitten en dat herstel nog lang zal duren. Ik hoop dat het virus net zo snel verdwijnt als dat het gekomen is. Maar ook ik vrees, helaas, dat het allemaal nog wel even gaat duren. 

De wereld wordt met de week onrustiger lijkt het wel, en dat is een slechte zaak. Dat komt ook door het nieuws wat telkens op je af komt. Zo ben ik vreselijk boos over de uitspraken van de veiligheidsregio Noord-Holland die nu de buiten optredens en het entertainment voor deze doelgroep willen verbieden.
Het is toch verschrikkelijk? Weet de betreffende ambtenaar achter zijn bureau wel wat er speelt bij de ouderen en in de zorginstellingen? Ongelooflijk toch?

Natuurlijk, wanneer er een heel koor van 30 man op komt treden, dan zie ik er wel iets in dat dat, met oog op de 1,5 meter afstand etc., niet mogelijk is. Ze zijn ook bang dat een optreden te veel bezoekers van buitenaf trekt. Ik heb in al mijn overeenkomsten naar mijn opdrachtgevers staan, dat ik mijn optreden moet beëindigen als er een dergelijke situatie zich voordoet. Maar tot nu toe zie je dat iedereen zich keurig aan de regels houdt en er totaal geen probleem is.

En dat bedoel ik, het wordt allemaal zo onrustig. Hetzelfde geld voor de horeca. Een hotel mag zijn restaurant wel open hebben...? Contact beroepen: fysiotherapie mag wel, maar de kappers moeten dicht...? We mogen ook met 700 (!) man de Ikea in, of naar de bouwmarkt, tuincentrum etc. Wie snapt het nog? Maar wij als artiesten mogen niet een half uurtje komen zingen voor de mensen waar wij heel veel aan te danken hebben....? Er is tijdens mijn optredens afstand genoeg. De bewoners en personeel zitten op hun kamer, achter glas soms 4 tot 10 verdiepingen hoog. Er is altijd meer dan voldoende afstand... en nu begint een ambtenaartje hier moeilijk over te doen? SCHANDALIG!! Kom op zeg! Ik zal in ieder geval tot het laatste moment blijven vechten tegen deze plannen. Ook zal ik blijven zingen en het kleine stukje plezier blijven brengen bij onze ouderen. Want deze mensen verdienen het om even te kunnen genieten van deze mooie momenten. Ik blijf zingen... hoe dan ook! Uiteraard óók na deze vreselijke moeilijke periode!

Foto's en video Roel van Deursen en Joop van der Hor voor Botlek TV. Met dank aan Careyn, De Botlek, HUGO live! muziek & entertainment producties.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Roel van Deursen (vrijdag, 01 mei 2020 18:06)

    Mooi stuk, Hugo ! Het was voor mij bijna een dagvullend programma om alles vast te leggen. Eerst Spijkenisse, even tijd voor de lunch en daarna met enige spoed naar Zuidland. Je bent niet alleen een goede zanger maar ook een aardig mens.
    Hopelijk duurt dit allemaal niet te lang en kan je weer terug op standje 'normaal'. Joop en ondergetekende gaan medio mei de volgende artiest(e) opnemen, Rita Young. Het ga je goed.